PROBLEM ÇÖZME EĞİTİMİ

          Hayatımızda birçok problemle karşılaşırız. Bu problemleri çözemediğimizde mutluluğumuz, kariyerimiz hatta motivasyonumuz bile olumsuz etkilenir. Problem Çözme Eğitimi, çalışanlar için bir gelişim fırsatıdır.

İster üretim sektörü, ister hizmet sektörü olsun işletmelerde birçok farklı sorunlarla karşılaşılır. Bu sorun veya problemlerin çözümleri her zaman birkaç dakikada çözülebilecek türden olmayabilir. Bu nedenle, problemi yaşayan çalışanların sorunlara daha metodik bir şekilde yaklaşabileceği araçlara ihtiyacı olur.

Problem çözme eğitimi; sorunlarla karşılaşıldığında sorunu değil çözümü koymayı öğretir. Problem çözmede kullanılan teknikler ile sonuca hızlıca ulaşmayı hedefler. Bunu yaparken de sürekli şekilde süreçleri de kontrol eder. Problem çözmede temel olan bu teknikler; üretim, pazarlama, tasarım, satın alma gibi çok çeşitli alanlarda kullanılabilir.

Genel olarak problem çözümü, problem tanımıyla başlar. Sonrasında kök neden analizi yapılarak, düzeltici faaliyetler uygulanır. Hata tekrarı olmaması için önleyici faaliyetler alındıktan sonra yapılan işlemler standart hale getirilir ve yapılan tüm çalışmaların etkinliği sürekli kontrol edilir.

Problem Çözme Eğitiminin Amaçları;

a) Yaşanılan problemleri net şekilde tanımlamak

b) Problemleri doğru araçlarla analiz etmek

c) Problemler hakkında sistematik yaklaşım sergilemeyi öğrenmek

d) Problemler hakkında en etkili çözümler oluşturma yetenekleri kazanmak

e) Problem çözme kültürünün günlük yaşam tarzı haline gelmesini sağlamak